Customer lifetime value (CLV)

Customer lifetime value (CLV), ook wel bekend als customer LTV of customer lifetime revenue, is de totale waarde die een klant vertegenwoordigt gedurende de gehele relatie met een bedrijf. Het omvat niet alleen de initiële aankoop, maar ook herhaalaankopen, upsells en eventuele cross-sellingmogelijkheden.

CLV is een belangrijk concept in marketing en klantrelatiebeheer, omdat het bedrijven helpt de waarde van hun klanten te begrijpen en hun strategieën dienovereenkomstig aan te passen. Door de CLV van klanten te berekenen, kunnen bedrijven inzicht krijgen in de winstgevendheid van klantsegmenten en gerichte marketing- en retentiestrategieën ontwikkelen.

De berekening van CLV omvat verschillende elementen, waaronder de gemiddelde waarde van een aankoop, de gemiddelde aankoopfrequentie en de gemiddelde klantentrouw of retentieperiode. Deze gegevens worden vaak verkregen uit historische verkoop- en klantgegevens. Met behulp van deze gegevens kan een bedrijf een schatting maken van de toekomstige opbrengsten die ze kunnen verwachten van een individuele klant gedurende hun hele levensduur.

Het begrip CLV heeft verschillende toepassingen. Het stelt bedrijven in staat om marketingbudgetten effectiever toe te wijzen door te focussen op klantsegmenten met een hogere CLV. Daarnaast kunnen bedrijven gerichte retentiestrategieën ontwikkelen om de loyaliteit van klanten te vergroten en herhaalaankopen te stimuleren. CLV kan ook worden gebruikt om de effectiviteit van marketingcampagnes en klantacquisitiekanalen te meten en te evalueren.

Het begrijpen van de CLV van klanten is essentieel voor bedrijven die streven naar langetermijnsucces en klantgerichtheid. Door waarde toe te kennen aan de volledige klantrelatie, inclusief herhaalaankopen en upsells, kunnen bedrijven hun bedrijfsstrategieën en marketinginspanningen afstemmen op het maximaliseren van de klantwaarde en het opbouwen van duurzame klantrelaties.

Reputation Management

Reputation Management in Marketing: Het Beschermen en Versterken van Je Merk

lees meer

Omnichannel Marketing

Omnichannel marketing biedt een naadloze en consistente klantbeleving over alle kanalen heen, wat de klanttevredenheid verhoogt en de merkloyaliteit versterkt.

lees meer

Native Advertising

Ontdek native advertising: een subtiele marketingstrategie die advertenties integreert met content voor betere gebruikersbetrokkenheid en merkperceptie, wat leidt tot hogere conversieratio's.

lees meer

Marketing Analytics

Marketing analytics verbetert besluitvorming en verhoogt ROI door het analyseren van prestatiedata, waardoor marketeers effectievere strategieën kunnen ontwikkelen en uitvoeren.

lees meer

Engagement Rate

Engagement rate meet gebruikersinteracties met content, biedt inzicht in de effectiviteit van marketing en helpt bij het verhogen van merkbetrokkenheid en optimaliseren van ROI.

lees meer

Digital Transformation

Digitale transformatie optimaliseert marketing door technologie te gebruiken voor diepere klantinzichten en geautomatiseerde, gepersonaliseerde campagnes, essentieel voor concurrentievoordeel in het digitale tijdperk.

lees meer